Fysisk aktivitet är ditt effektivaste verktyg för att optimera din hjärnas funktioner.

I boken Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain, ger Dr. John Ratey, Harvard Medical School, konkreta förklaringar till varför fysisk träning utgör den effektivaste  vägen till att optimera våra hjärnor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fokusera - lättare och längre

Om du fortfarande letar efter den där pusselbiten som kommer få dig att träna regelbundet utan att det upplevs som en belastning, kan det vara värt att titta lite närmare på den här boken. Den utgjorde nämligen min pusselbit, och min förhoppning är att den kommer att inspirera dig på samma sätt!

Ratey skriver till exempel att regelbunden träning höjer nivåerna av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin, vilket direkt förbättrar hjärnkapaciteten i de delar som reglerar våra impulser, vårt minne och vår uppmärksamhet, dvs vår förmåga att fokusera.

Tre saker som händer i hjärnan vid träning

Att addera regelbunden träning till din livsstil underlättar för hjärnan att lära på tre olika nivåer:

  1. Träning gör hjärnan mer mottaglig för lärande genom att vi får lättare att fokusera, stressnivåerna sjunker, humöret stabiliseras och motivationen höjs
  2. Träning sätter igång processer som gör att våra hjärnceller får all den näring de behöver för att fungera optimalt och därmed maximera vårt lärande
  3. Träning gynnar tillväxten av helt nya hjärnceller i våra hjärnor.

Att få den här typen av konkret fakta om vad som faktiskt händer i våra hjärnor, kan bidra till att det blir lättare att se nyttan och därmed hitta motivationen att träna regelbundet. Det är förhoppningen med detta inlägg!

Om du vill läsa mer, kan du besöka http://sparkinglife.org/page/home

 Vi passar på att önska dig en riktigt skön långhelg!